2013. március 30., szombat

Fonott Kalács



Egy Húsvéti fonott kalács reggelire vagy vacsorára minden asztalon elengedhetetlen. Ezt a receptet evek óta készitem és igen nagy sikere van a családban. Puha, foszlós és isteni vajjal illetve lekvárral.
Én kenyérsütő gépet használok a dagasztáshoz. Anélkül még nem próbáltam, de úgy gondolom kenyérsütő nélkül is elkészíthető.Jó Étvágyat hozzá!




FONOTT KALÁCS


HOZZÁVALÓK

50 dkg liszt
1dl kefir vagy joghurt
1 dl tej
10 dkg cukor
1 kk vaniliás cukor
5 dkg kókusz reszelék(nem fontos)
2 egész tojás + 1 a tetejére kenni
5-7 dkg olvasztott vaj
1 kk só
1,5 dkg élesztő
5 dkg mazsola

Ha kakaósra szeretnénk felét:
1 ek keserű kakaópor
1 ek langyos víz

ELKÉSZÍTÉS

Rakjuk a kenyérsütő gépbe a tejet, joghurtot, cukrot, vaníliás cukrot, a kissé felvert tojást valamint az élesztőt.(Ha száraz élesztőt használunk, kb 2 evőkanálnyit tegyünk bele).
Ezek után tegyük bele a lisztet, kókuszreszeléket és sót és mazsolát.
Inditsuk el a dagasztást és amikor kissé összeállt a tészta, akkor adjuk hozzá lassan az olvasztott vajat. Dagasszuk kb 25 percig a tésztát, majd állitsuk le a programot és kelesszük a gépben 25 percig.
 Ezt követően újra indítsuk el a dagasztást és újabb 25 percig dagasszuk.
Ha a kakaós vátozatot készítjük, akkor a második dagasztás 15. percében kivesszük a tészta felét a gépből és a vízzel kikevert kakaót hozzáadjuk a gépben maradt tésztához és még 5 percig dagasztjuk. Ezalatt a fehér tésztát hosszúra sodorjuk kezünkkel, majd ugyanezt tesszük a kakaós tésztával.
 Ha sima fehér tésztát szeretnénk készíteni, akkor várjuk meg amíg a második 25 perc dagasztás is letelik és a fehér tésztát osszuk két felé. A két tésztát összefonjuk és hagyjuk letakarva kelni még 25 percig. 
Megkenjük a tetejét tojással és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pin It button on image hover